Een cruciaal ingrediënt van het maken van een goede foto is natuurlijk de camera, het is dan ook belangrijk dat deze op de juiste manier wordt ingesteld. Het instellen van je camera is echter best lastig en fouten zijn dan ook snel gemaakt. Je hebt ook heel veel opties op je camera dus zeker beginnende of hobby fotografen zien op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Er zijn een aantal fouten die hierdoor regelmatig gemaakt worden, Link Fotografie legt uit welke dat zijn zodat je hier rekening mee kan houden.
De iso-waarde staat op automatisch
Het nadeel van het automatisch laten instellen van je iso-waarde kan er voor zorgen dat wanneer je de foto’s op je beeldscherm bekijkt dat er veel ruis op zit. De iso-waarde kan zonder dat je het door hebt veel te veel stijgen, op het beeldscherm van je camera zien deze foto’s er vaak nog goed belicht uit echter blijkt dat wanneer ze vergroot zijn toch anders te zijn.
Een verkeerde focuspunt gebruiken
Een verkeerd focuspunt kan al snel voor onscherpe en onduidelijke foto’s zorgen, achteraf zul je daar niets meer aan kunnen veranderen dus het is belangrijk dat dit vooraf goed wordt ingesteld. Dit is echter best lastig aangezien iedere situatie weer een andere manier van focussen vereist, controleer dus altijd goed welke autofocus instelling je gebruikt, maak desnoods gebruiken van handmatig focussen. Handmatig focussen is echter best lastig dus het is belangrijk om hier van te voren veel informatie over in te slaan, maak bijvoorbeeld gebruik van een cursus.
Blijf niet eeuwig gebruik maken van de automatische standen
We hebben het net gehad over het automatisch focussen, hoewel dit kan helpen is het belangrijk dat je op ten duur toch alles handmatig gaat afstellen. Het niet durven afstappen van automatische standen van je camera is één van de grootste beginnersfouten die er zijn. Je zal zo weinig zullen leren over de belichting, techniek en het afstellen van de camera. Het is belangrijk dat je leert werken met de sluitertijd, diafragma, focus methoden, iso waarde etc.
Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is een techniek die je soms echt nodig hebt om een mooie scherpe foto te maken, je kan er bijvoorbeeld gebruik van maken wanneer het lastig is om de camera stil te houden. Soms leent de situatie zich echter om gebruik te maken van een statief, bijvoorbeeld bij het maken van pasfoto’s of zakelijke profielfoto’s, dan is het ook belangrijk om niet te vergeten de beeldstabilisatie uit te zetten. Doordat de camera door het statief helemaal stilstaat kan de beeldstabilisatie hier niet goed mee omgaan waardoor je een soort onscherpte krijgt.