Blog

Virtual 360 tour met je eigen VR set

Je kunt geld uitgeven of geld investeren. Wanneer je een woning koopt kun je spreken van een investering die later rendement op zal leveren. Wanneer je computerapparatuur koopt is dat een uitgave die na afschrijving geen waarde meer heeft, vooral ook omdat de technologische ontwikkeling zo snel verloopt. VR huren is daarom in trek bij zakelijke gebruikers, je kunt een Samsung Gear huren wat voor één of enkele presentaties veel goedkoper uitvalt dan deze VR bril kopen. Met een Gear VR service heb je nog meer voordelen, zo kun je grote volumes VR brillen inzetten voor een evenement, en zelfs een gespecialiseerd team ter ondersteuning inschakelen. De Gear VR is zeer geschikt voor verschillende toepassingen waaronder een virtual 360 tour. Wat een virtual 360 tour is, wat je nodig hebt om VR tours te laten zien en hoe het huren van een VR set in zijn werk gaat kun je lezen op deze pagina.

Wat is een Virtual 360 tour?

Virtual reality is een wereld die alleen bestaat in de computer, dat betekent niet dat er geen connectie bestaat met de werkelijkheid. Een virtual 360 tour is een virtuele rondleiding door een woning, een museum, een drukke winkelstraat of bovenop de toppen van de Himalaya, zelfs een wandeling op de bodem van de Atlantische oceaan behoort tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende manieren om deze presentaties vast te leggen, zo kun je met een speciale 360 video camera bewegende beelden opnemen, er kan ook gebruik gemaakt worden van panorama fotografie of 3D beelden uit de computer kunnen als basis dienen voor een VR tour. In tegenstelling tot de echte wereld hoef je niet eens zelf te lopen.

VR tour zonder te bewegen

Er zijn twee soorten VR brillen; met en zonder fysieke beweging. De luxe VR brillen zoals de Oculus Rift en de HTC Vive kunnen met speciale “trackers” bepalen waar de gebruiker in de ruimte is. Dat biedt een zeer overtuigende ervaring, je hebt er wel behoorlijk wat ruimte voor nodig. Wanneer je een virtual 360 tour wilt laten zien waar een aantal virtuele kilometers wordt afgelegd, zal een één-op-één beweging niet echt praktisch zijn. Gelukkig kun je met een controller of hoofdbewegingen ook simuleren dat de gebruiker beweegt in de virtuele wereld. Dat maakt een Samsung Gear huren een interessante oplossing. Deze VR bril werkt niet met externe trackers, maar laat de gebruiker wel vrij om zich heen kijken. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden om beweging te simuleren in een virtual 360 tour:

  1. De VR tour is een 360 video die opgenomen is met een 360 camera. Deze camera is in beweging, het lijkt alsof de toeschouwer de route aflegt die in werkelijkheid door de camera werd gevolgd.
  2. De virtuele rondleiding wordt gemaakt op basis van een serie panorama afbeeldingen die ieder één vast standpunt hebben. De gebruiker kan vanaf dit standpunt rondkijken, door een volgende foto te kiezen kan vanuit een nieuw standpunt gekeken worden. Deze methode wordt ook gebruikt door Google Street View.

De eerste methode is een passieve ervaring, de gebruiker hoeft alleen om zich heen te kijken. Bij de tweede methode is er wel ruimte voor interactie waarbij de aanbieder precies bepaalt welke route gevolgd kan worden en welke informatie er te zien valt.

Dit heb je nodig om VR tours te laten zien

Dit zijn de twee vereisten voor het bekijken van een virtual 360 tour:

  • VR bril: Bij VR huren bestaan er volop mogelijkheden, van een eenvoudige smartphone houder zoals de Google Cardboard tot aan luxe VR brillen zoals de Oculus Rift. Bij VR tours is een Samsung Gear huren waarschijnlijk de beste optie vanwege de relatief hoge beeldkwaliteit gecombineerd met een eenvoudig te bedienen VR bril.
  • Virtuele Tour applicatie: Hoewel Google Street View al veel mogelijkheden biedt, is dit voor veel VR brillen niet de ideale oplossing. Er zijn diverse alternatieven die werken via de browser of als standalone applicatie. Bij VR tours voor commerciële doelstellingen of voor professionele presentaties en evenementen is het verstandig om de tour vooraf op de VR bril(len) te installeren.

VR huren

Wanneer je meer dan één persoon de virtual 360 tour wilt laten zien kun je bij een Gear VR service terecht. Op dit moment is VR huren vaak interessanter dan apparatuur aanschaffen. Je kunt een Samsung Gear huren in grote aantallen, zo kun je een zaal vol met deelnemers tegelijkertijd van een VR tour laten genieten. De aanbieders van een Gear VR service bieden naast de hardware ook software om iedere presentatie gladjes te laten verlopen. Informeer ook naar eventuele begeleiding tijdens evenementen, zeker wanneer je VR wilt inzetten voor een grotere groep zal dit absoluut voordeel bieden.